Wie ben ik?

Marleen GroeiIk ben Marleen de Koning, autisme–deskundige, docent, hulpverlener en oprichter van Perspectief! Ik werk samen met diverse professionals en studenten op het gebied van autisme en ADHD.

 

“Toen mijn broer 14 jaar oud was, kreeg hij de diagnose autisme. Ik was toen zelf 6. Ik ben dus opgegroeid in een wereld, waarin ik van jongs af aan veel met mensen (met name jongeren) met autisme in contact ben gekomen. Daar is ook mijn interesse voor deze stoornis ontstaan.”

Na mijn opleiding HBO-SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening 1995) heb ik in verschillende organisaties gewerkt; zoals het Leo Kannerhuis, Middin, BOBA , AIC en privé heb ik veel mensen met autisme begeleid en meegemaakt. De laatste jaren ben ik mij gaan specialiseren in de ABA–methode en ‘Geef me de vijf’. Afhankelijk van het IQ en de diagnose werk ik met één van deze twee methodes. Met jonge kinderen werk ik zowel op locatie als in een eigen ruimte waar d.m.v. speltherapie en/of de ABA–methode de ontwikkeling van het kind wordt gestimuleerd.

Door de tijd heen heb ik veel bewondering gekregen voor mensen met autisme en geniet van de speciale humor en de passie voor de heel verrassende en gevarieerde hobby’s die mensen met autisme hebben. Zoals het heelal, de architectuur in het buitenland, miniatuur autootje van verschillende modellen, culturele tekeningen van Papoea’s, etc. Ook de eerlijkheid die je vaak tegenkomt bij mensen met autisme is een prachtige eigenschap.

Door het leven met een broer met autisme en het vele werken met kinderen, jongeren en volwassenen met autisme heb ik een natuurlijke manier van omgaan met deze doelgroep ontwikkeld. Dit maakt het makkelijker om met de handvatten die er zijn, de hulpvrager met autisme weer op het juiste spoor te krijgen en mijn kennis en technieken door te geven.